Altın Hesabı Nedir ve Nasıl Açılır?

Altın, her zaman bireysel yatırımcının en popüler yatırım araçlarından biri konumunda. Peki, altın yatırımı yapmak istiyorsunuz ve bunu bir banka ile yapmaya karar verdiniz. O halde, bir altın hesabı açmanız gerekiyor. Bu yazımızda altın hesapları hakkında detaylı bilgilere yer vereceğiz.

Bir banka şubesine gittiğinizde veya uzaktan müşteri olma yöntemi ile müşteri olduğunuzda, bir vadesiz TL hesabına sahip olacaksınız. Sonrasında, ister Banka’nın mobil uygulaması üzerinden ister de şube üzerinden bir altın hesabı açabilirsiniz.

Altın hesabı deyince sıkça akla takılan soruların alttakiler olduğunu biliyoruz. Bu sorulara cevap vererek altın yatırımcısına yardımcı olmaya çalışmak istedik.

Altın hesabı vadesiz bir hesap mıdır? Vadeli altın hesabı var mı?

Altın hesabı, vadesiz veya vadeli hesap olarak açılmaktadır. Vadesiz altın hesapları, gram bazında açılmaktadır ve Banka müşterileri istedikleri zaman nakde dönebilmektedir. Vadesiz altın hesapları, genellikle 0.01 gram (995/1000 saflıkta altın) ve katında altın bulundurur.

Altın vadeli hesabı ise, aynı TL vadeli mevduatta olduğu gibi belirli bir vadede belirli bir faiz getirisi elde edebileceğiniz bir mevduat ürünüdür. Altın vadeli hesap, sıklıkla bilinmemesine rağmen birçok banka belirli limitlerin üzerinde altın mevduata faiz sunmaktadır.

Not: Bankalardaki mevduatın yasal olarak devlet güvencesine tabi tutarı 2024 itibariyle 650.000 TL’dir ve altın hesapları da bu kapsama dahildir. Yani, altınlarınız da bu konuda görevlendirilen kamu kuruluşu TMSF güvencesine tabidir.

Altın hesabı açmak istiyorum. Hangi banka avantajlı, neye göre karar vermeliyim?

Altın yatırımcılarının en çok dikkat ettiği konuların başında, altın alış ve satış arasındaki makas gelmektedir. Bunun haricinde, vadeli altın hesabı açacak müşteriler için faiz oranı ve vadeli hesap açılış alt limiti de önem kazanmaktadır. Banka’daki altınları talep edildiği zaman fiziksel olarak teslim edebilen Bankalar da bu konuda altın yatırımcıları için tercih nedenidir. Düzenli altın yatırımcıları için kredi kartı veya hesaptan düzenli ve otomatik olarak altın alabilmek de önemli bir detay. Altta yer alan Bankaların internet sitelerini kullanarak altın yatırımcıları için önemli olabilecek detayları derledik.

İş Bankası Altın Hesapları

1. İş Bankası Vadesiz Hesabı: İşCep, internet şubesi veya şubeler aracılığıyla, İş Bankası’ndan vadesiz altın hesabı açabilirsiniz.
– Altınlarınızı fiziki olarak teslim almak isterseniz; üç iş günü öncesinden şubenizle iletişime geçerek en az 5 kg altınınızı fiziki olarak teslim alabilirsiniz.
– Not: Bu konuda, en güncel bilgi Banka’nın kendisinde olacağı için fiziki altın teslim almak istediğinizde; güncel koşulları Bankanız ile görüşerek öğrenebilirsiniz.

2. İş Bankası Vadeli Altın Hesabı: En az 250 gram altın ile İş Bankası vadeli altın hesabınızı açabilirsiniz. Vade olarak da 1 ay ile 1 sene arasında değişen süreleri tercih etmeniz gerekmektedir. Tutar ve vadeye göre altının faiz oranı değişebilir, güncel oranları İş Bankası kanallarından öğrenebilirsiniz.

3. Altın Biriktiren Talimat: İş Bankası kredi kartlarından veya vadesiz hesaplarından otomatik emir vererek altın birikimi yapabilirsiniz. Otomatik emir için en düşük tutar aylık 2.500 TL olarak belirlenmiştir. Kredi kartından otomatik emir verilerek alınan altınlar, kredi kartının son ödeme gününde altın hesaplarına aktarılacaktır. Ayrıca, ek hesap ile altın biriktiren talimat verilemez.

Garanti Bankası Altın Hesapları

1. Garanti Altın Vadesiz Hesabı: Vadesiz altın ve vadesiz USD Garanti hesapları kullanarak gerçekleştirilen işlemler ile ilgili minimum ve maksimum limitler bulunmaktadır. İşlem başına, en az 1 gram en fazla 3.000 gram karşılığı altın işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Garanti altın vadesiz hesabı, vadesiz hesap özelliği nedeniyle, faiz kazancı sağlamamaktadır.

2. Birikimli Altın Hesabı: TL, USD, Altın hesabı veya kredi kartı kullanarak; Garanti birikimli altın hesabınızda altın biriktirebilirsiniz. Düzenli ödemeler, 1 gramdan başlayan tutarlarda yapılmaktadır.

Yapı Kredi Bankası Altın Hesapları

1. Yapı Kredi Vadesiz Altın Hesabı: Minimum 1 TL karşılığında, vadesiz TL veya USD hesaplarınızı kullanarak altın alış ve satış işlemi yapabilirsiniz. Yapı Kredi Mobil ve Yapı Kredi Bireysel Bankacılık’I kullanarak 24 saat vadesiz altın hesabınız ile altın işlemi yapabilirsiniz.

2. Yapı Kredi Vadeli Altın Hesabı: Minimum 10.000 gram tutar ve 6 ay vadeye sahip vadeli altın mevduatınız için Yapı Kredi, faiz getirisi sunmaktadır.

3. Altın Birikim Talimatı: Yapı Kredi ile kredi kartı veya TL vadesiz hesabınızı kullanarak; minimum 50 TL maksimum 100.000 TL karşılığı altın birikim talimatı verebilirsiniz. Koşulları incelemek için Yapı Kredi’nin internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Banka’da bulunan altınımı fiziksel olarak teslim alabilir miyim?

Bazı bankalarda, şubeye önceden haber vermek ve fiziki olarak teslim alınabilecek en düşük tutara uyum sağlanarak; altın hesaplarındaki altınlar fiziki olarak müşterilere teslim edilmektedir. Örneğin, yukarıdaki maddede ‘İş Bankası Altın Hesapları’ başlığında da görebileceğiniz üzere; İş Bankası belirli koşullara göre fiziki altın teslimatı yapmaktadır. Bu konuda en güncel bilgiye sahip olabilmek için, altın hesabı açarken Banka’nız ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.

Banka’da bulunan altınımı başka bir banka hesabına transfer edebilir miyim?

Bankalar genellikle aynı bankada bulunan altın hesapları arasında transfere izin vermektedir ve birçok banka bu hizmetten ücret almamaktadır. Aynı bankanın farklı hesapları içerisinde gerçekleşen altın transferine, altın havalesi ismi verilmektedir.

Farklı bankalar arasında altın transferi yapmak için Takasbank Altın Transfer Sistemi (ATS) kullanılmaktadır. Banka’nızın ATS’ye üye bankalar arasında olduğunu kontrol ettikten sonra genellikle şube kanallarını kullanarak altın transferi gerçekleştirebilirsiniz. ATS’ye üye olan bankalar 8 Aralık 2023 son güncelleme tarihi itibariyle şunlardır:

Akbank, Aktif Yatırım Bankası, Albaraka Türk, Alternatif Bank, Denizbank, Fibabanka, Kuveyt Türk, Odeabank, QNB Finansbank, Ziraat Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Türkiye Finans, Garanti Bankası, Halkbank, Vakıfbank, T-Bank (Turkland Bank), Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Türkiye İş Bankası.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi için Takasbank’ın Altın Transfer Sistemi ile ilgili sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Kuyumcudan fiziki altın almak ile Banka’dan altın almanın ne farkı var?

Altının fiziki olarak biriktirmek ile Banka’da biriktirmek arasında en büyük farklardan biri: Altının alış ve satış fiyatlarıdır. Örneğin, gram altın almaya karar verdiniz. Kuyumcunuza altın alış için sorduğunuz gram altın fiyatı ile banka uygulamasından kontrol ettiğiniz gram altın alış fiyatı arasında bir fark göreceksiniz. Dönem dönem, banka altın alış ve satış fiyatları ile kuyumculardan alınan gram altın alış ve satış fiyatları arasında farklar oluşabilmektedir. Uygun fiyata altın alabilmek için fiyat farklarını kontrol etmek önemlidir.

Ayrıca, fiziki olarak altın aldığınız zaman; altının hırsızlıklara karşı korunması gibi bir ihtiyaç da ortaya çıkabilir. Güvenle altınlarınızı saklayabilmek için sık tercih edilen yöntemlerden birisi, Bankalar’da bulunan kiralık kasalardır. Kiralık kasalar için Banka’ya ek ücret ödenmesi gerektiğini dikkate alarak; fiziki altın tercihinde bulunmakta fayda var.

Kaynak

Bankaların web siteleri:
1. İş Bankası
2. Garanti Bankası
3. Yapı Kredi Bankası

Takasbank:
1. Altın Transfer Sistemi

Yasal Uyarı

Bu bilgiler çerçevesinde yapılan ve yapılacak olan ileriye dönük yatırımların sonuçlarından YatırımaDeğer hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. YatırımaDeğer’in yazılı izni olmadıkça hiçbir içerik, kısmen ya da tamamen üçüncü kişilerce hiçbir şekil ve ortamda yayınlanamaz, alıntılanamaz, iktisap edilemez ve kullanılamaz.

Yatırıma Değer
Logo